Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Piramida Zdrowego Żywienia dla dzieci

Piramida Zdrowego Żywienia dla dzieci

Piramida Zdrowego Żywienia dla dzieci

Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej to jak najprostsze i jak najkrótsze ogólne przedstawienie kompleksowej idei żywienia, której realizacja daje szansę na zdrowe długie życie oraz zachowanie sprawności intelektualnej i fizycznej
do późnych lat życia.

Jak czytać piramidę?

Piramida to graficzny opis odpowiednich propozycji różnych, niezbędnych w codziennej diecie, grup produktów spożywczych.
Im wyższe piętro piramidy, tym mniejsza ilość i częstość spożywanych produktów z danej grupy żywności.

Do kogo skierowana jest piramida?
Piramida kierowana jest do osób zdrowych w celu zachowania dobrego stanu zdrowia.
Należy pamiętać, że w przypadku współistnienia chorób cywilizacyjnych (typu otyłość, cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie, osteoporoza) konieczna może być modyfikacja proponowanych zaleceń w porozumieniu z lekarzem i dietetykiem.
W wielu przypadkach w/w chorób stosowanie się do podanych w piramidzie zasad może zahamować rozwój tych chorób w ich I fazie.

Co się znajduję w piramidzie?

  • Aktywność fizyczna- podstawa piramidy, przypomina o potrzebie codziennego ruchu, który korzystnie wpływa na kondycję fizyczną i sprawność umysłową oraz prawidłową sylwetkę.
    Dzieciom i młodzieży zaleca się co najmniej 60 minut dziennie, osobom dorosłym- 30-45 min dziennie.
    Aktywność fizyczna to nie tylko typowy sport, ale również np. chodzenie po schodach, spacer.
    Łącznie z dobrze zbilansowanym żywieniem aktywność fizyczna pozwala zapobiec rozwojowi bardzo niebezpiecznej dla naszego zdrowia zarówno nadwagi i otyłości.
  • Owoce i warzywa- powinny być spożywane jak najczęściej i w jak największe ilości- powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy.
    Warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika.
    Należy pamiętać o właściwych proporcjach:
    ¾ warzywa i ¼ owoce.
  • Produkty zbożowe- powinny być składnikiem większości posiłków.
    W jadłospisie należy stosować urozmaicone ich rodzaje- pieczywo, kasze, płatki zbożowe, musli, makarony.
    Produkty zbożowe są dobrym źródłem białka roślinnego, witamin z grupy B, składników mineralnych, skrobi i błonnika. 
  • Nabiał (mleko i przetwory mleczne)- źródło łatwo przyswajalnego wapnia, na które zapotrzebowanie
    w okresie intensywnego wzrostu jest u nastolatków wysokie.
    Należy pić 2-3 szklanki mleka dziennie (lub innych produktów mlecznych).
    Oprócz mleka można spożywać jogurty, sery, kefiry.
  • Produkty białkowe (mięso i przetwory, ryby, jaja)- powinny być spożywane w dwóch porcjach w ciągu dnia.
    Są one produktami bogatymi w łatwo przyswajalne żelazo, pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B. Produkty białkowe należy spożywać z umiarem. Dobrym źródłem białka, ale o mniejszej wartości  żywieniowej są również nasiona roślin strączkowych, szczególnie soja.
    Nasiona roślin strączkowych i jaja mogą być zamiennikami produktów mięsnych. 
  • Tłuszcze- główne źródło energii.
    Tłuszcze roślinne mają duże znaczenie w prawidłowej diecie dzieci przede wszystkim ze względu na zawartość w nich niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, koniecznych do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
    Tłuszcze zwierzęce powinny być natomiast spożywane w umiarkowanych ilościach.
    Zaleca się spożywanie tłuszczów roślinnych, w tym olejów: słonecznikowego, sojowego, rzepakowego, a także oliwy z oliwek oraz miękkich margaryn wysokiej jakości.
  • Woda- jest jednym z najważniejszych składników organizmu, stanowi ok. 60 % masy ciała dorosłego człowieka.
    Jej obecność jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania ze względu na kluczową rolę w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych oraz udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w organizmie.
    Osoby dorosłe powinny wypijać ok. 2 l płynów dziennie, a dzieci i młodzież w wieku szkolnym,
    co najmniej 1,5 l.


    Czego należy unikać?
  • Cukier- nadaje smak potrawom i napojom.
    Można uzupełnić nim produkty z pozostałych grup, ale należy kontrolować jego spożyci ze względu
    na kaloryczność, co może wpływać na powstawanie otyłości i próchnicy zębów.
  • Sól- zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia, a także nowotworu żołądka.
    Aby zmniejszyć ilość soli należy ograniczać spożycie potraw solnych i konserwowanych solą, dodawanie soli do potraw.
    Sól można zastąpić np. ziołami.

    Zasady zdrowego żywienia:
  1. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę  tego, co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4- warzywa i 1/4 – owoce.
  3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
  5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.) Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy. 
  8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół- mają cenne składniki i poprawiają smak.
  9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 litra dziennie.
  10. Nie spożywaj alkoholu.
Data dodania: 2023-04-18 01:41:21
Data edycji: 2023-04-18 01:43:18
Ilość wyświetleń: 67
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej