Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

''TALERZ ZDROWEGO ŻYWIENIA'' - ZAJĘCIA ZORGANIZOWANE WE WSPÓŁPRACY Z POWIATOWĄ STACJĄ SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNĄ W CZARNKOWIE

''TALERZ ZDROWEGO ŻYWIENIA'' - ZAJĘCIA ZORGANIZOWANE WE WSPÓŁPRACY Z POWIATOWĄ STACJĄ SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNĄ W CZARNKOWIE

21 października gościliśmy w naszym przedszkolu Panią Grażynę Libront- przedstawicielem Sanepid-u.  Pani Grażyna przeprowadziła warsztaty na temat "Talerza Zdrowego żywienia". Obrazuje to, jak powinien wyglądać dobrze zbilansowany posiłek, czyli jakie proporcje poszczególnych grup produktów powinny się w nim znaleźć. 

  • 1/2 talerza zawiera różnorodne warzywa i owoce – w praktyce produkty z tej grupy powinny stanowić połowę każdego naszego posiłku; co istotne nieco więcej miejsca na Talerzu zajmują warzywa – a to dlatego, że w diecie powinno być ich więcej niż owoców,
  • 1/4 talerza zawiera produkty zbożowe (źródła węglowodanów złożonych) takie jak chleb, kasza, makaron, czy ryż – w praktyce produkty te powinny stanowić właśnie 25% każdego naszego posiłku,
  • 1/4 talerza zawiera produkty białkowe takie jak mięso, ryby, jajka, mleko i jego przetwory oraz nasiona roślin strączkowych – w praktyce produkty te również powinny stanowić 25% każdego naszego posiłku.
Data dodania: 2025-10-21 14:44:41
Data edycji: 2025-10-22 13:44:30
Ilość wyświetleń: 23
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej